СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ од 14.04.2020 година [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ од 14.04.2020 година

Новости, Соопштенија за јавност  |  14.4.2020
ОСНОВЕН СУД КУМАНОВО
Су-340/20
14.04.2020  година
Куманово
 
        Во врска актуелната состојба, зголемениот интерес на пошироката јавност,  а со цел, граѓаните да бидат навремено и целосно информирани во врска со работата и постапувањето на Основен суд Куманово, во услови на прогласена вонредна состојба, се издава следното:
 
 
                                                             СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТА 
                                                   
         Врз основа на поднесени предлози за издавање на казнен налог, од страна на ОЈО Куманово, за сторени кривични дела Непостапување според здравствени прописи за време на епидемија од чл.206 ст.1 од КЗ, Основиот суд Куманово, на 13.04.2020 година, донесе седум пресуди, со кои шест лица се огласени за виновни за наведеното кривично дело и се осудени на парична казна од по 100 дневни глоби, во вкупна денарска противвредност од 61.500,00 денари, а едно ице е огласено за виновно и осудено на парична казна од 50 дневни глоби во денарска противредност од 60..
Наведените кривични дела обвинетите ги сториле на начин што, за време на пандемија, како епидемија од глобални размери, со одлука на СЗО, на 29.03.2020 година, на 01.04.2020 година и на 05.04.2020 година, во истите околности, за време на пандемија од глобални размери, постапилe спротивно на Одлуките на Владата на РСМ од 25.03.2020 година и 03.04.2020 година, со кои се определуваат мерки за забрана и посебен режим на движење на територија на државата, од 21,00 часот до 05,00 часот и од 16,00 до 05,00 часот, односно, не ја почитувале забраната за движење, во наведениот период.
 

 

ОСНОВЕН СУД КУМАНОВО

 

 

   


Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_