Оглас за избор на судии поротници [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

Оглас за избор на судии поротници

Соопштенија за јавност  |  21.3.2017

Основен суд Неготино го објавува следниот:

О  Г  Л  А  С

за

кандидати за избор на 42 - судии поротници во

 ОСНОВНИОТ СУД НЕГОТИНО

 I. Кандидатите за судии поротници треба да ги исполнуваат следните услови:

  • да е полнолетен државјанин на Република Македонија,
  • да има завршено високо образование,
  • активно да го владее македонскиот јазик,
  • да не е постар од 64 години,
  • да ужива углед за вршење на функцијата судија – поротник.
  • да поседува интегритет и социјални способности за вршење на функцијата судија – поротник,
  • да е работоспособен и да има општа здравствена способност

II. За судија поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судија поротник во истиот суд е во сродство во права линија или станична линија до трет степен, или е негов брачен другар, ниту лице кое е члне на Судски совет на РМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

III. Заинтересираните кандидати да достават пријава со потребните документи (уверение за државјанство, извод од матична книга на родени, уверение за завршено високо образование и лекарско уверение) во писарницата на судот – приемно одделение во рок од 15 дена од денот на објавувањето на огласот.

IV. кандидатите кои ги исполнуваат условите ќе бидат упатени на психолошки тест и тест за интегритет, кои ќе ги спроведе Судски совет на РМ Скопје.

Трошоците за полагање ги поднесуваат кандидатите за судии - поротници

 

Основен суд Неготино

   


Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_