Најчесто поставувани прашања [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
 • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
 • " end="
"]

Најчесто поставувани прашања

КАКО СЕ ДОБИВА УВЕРЕНИЕ ЗА НЕОСУДУВАНОСТ ОДНОСНО КАЗНЕНА ИЛИ КРИВИЧНА ЕВИДЕНЦИЈА ?

Почитувани, согласно Законските одредби, барање за Уверение/Потврда Од кривична или казнена евиденција може да поднесете само лично, друго лице во ваше име со ваше полномошно или адвокат со адвокатско полномошно.

Надлежен суд за издавање на Уверенија / Потврди е судот според место на раѓање.

Барањата се поднесуваат на шалтерот за уверенија во старата зграда на судот секој работен ден од 08:00 до 14:00 часот освен пауза од 11:00 – 11:30. Потребно се две пополнети барања кои ги добивате на шалтерот или можете да ги испечатите од веб – страната на судот, лична карта или патна исправа и фотокопија од истата и да уплатите такса од 320 денари со картичка или преку уплатница.

Уверението или потврдата може да ја подигне било кој со вториот примерок од барањето, за 5 работни дена од поднесувањето.

Барање за Уверение или Потврда заедно со Уплатница, на која се плаќа Законска такса доколку не сакате да платите со картичка на шалтер, имате на следниот линк:

http://sud.mk/wps/portal/osskopje1/sud/formulari/krivicna-oblast/!ut/p/z1/hY7RCoJAFES_xQ-QO4Ho-riWbqkRlFt6X0JCQsgtZO37K-m1bd4GzhmGmGpi0z77a2v7u2lv795weI6xChfJEuWuiATkVqelVpu8kqDTDIQqCCAKlOKwTyBTRKKKJVQGYrd_JCa-TOPYGUuNHafuO-lwPpP4kfkS_0PWoHxmHMcfgx78Gn4qPe8FUqI57g!!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/?current=true

Воедно, барање за Потврда од Казнена евиденција можете да поднесете и преку порталот uslugi.gov.mk,  но овој начин на аплицирање и издавање не е во надлежност на судот, па за повеќе информации моожете да се обратите на конкретниот сајт. ( Ваквиот начин НЕ ВАЖИ и за Уверението од кривична евиденција)

1.    Одговор

Прва<1>Последна


Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_

Најнови вести

 • СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

  Новости  | 23.5.2024
  Кривичниот совет од одделението за гонење организиран криминал и корупција при Основниот кривичен суд Скопје, постапувајќи по жалба на одбраната на осомничениот Н.Ѓ. изјавена против решение на судија на претходна постапка од 21.05.2024 година : [повеќе]
 • СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

  Соопштенија за јавност  | 23.5.2024
  Судија на претходна постапка при Основниот кривичен суд Скопје, постапувајќи по предлог на Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција за определување мерки за претпазливост за И.М., второ осомничен во истрагата поврзана со Примање награда за против законито влијание за која веќе информираа од ОЈО: [повеќе]
 • СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

  Новости  | 21.5.2024
  Заради интерес на медиумите кои ја следат работата на судот, ја информираме јавноста дека осомничениот за двојното убиство во Скопје и Велес од ноември минатата година, Љ.П. кој на 15.05.2024 година беше екстрадиран од Р.Турција, по наредба на судија на претходна постапка денска беше спроведен во Основниот кривичен суд Скопје за да се произнесе во однос на мерката притвор определна во негово отсуство, а по предлог на Основното јавно обвинителство – Скопје. [повеќе]

Сите вести