СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Соопштенија за јавност  |  03.3.2023
Основниот кривичен суд Скопје, денеска го посетија учениците од Средното економско и правно училиште на град Скопје „Арсение Јовков“, во рамки на проектот на судот за поголема отвореност кон јавноста и соработка со образовните институции од областа на правото.

Учениците имаа можност да се запознаат со техничките и просторните услови за работа во судот, им беше презентирана опремата за снимање на судските расправи и изведување докази, безбедносните процедури за спровед и условите за работа со странки во судските писарници.

Воедно, пред учениците, свое предавање за кривично - правната и прекршочната процедура имаше шефот на одделот за прекршоци, Судија Хамдирефер Бафтијари, кој ги запозна учениците за сите предизвици од работата како судија, а дел од гостите имаа можност да следеат и главна расправа на предмет од одделението за Организиран криминал и корупција.

Основниот кривичен суд Скопје, водејќи се од заложбите за поголема транспарентност и отчетност ги повикува сите средни училишта и високо образовни установи, од областа на правото, да ја искористат можноста за посета, соработка и пракса во Кривичниот суд како најдобар начин за запознавање со правосудната постапка.

Со почит Основен кривичен суд Скопје.

   


Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_