СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Соопштенија за јавност  |  17.5.2019
Заклучоци од дебатната средба на тема „Притвор и други мерки за обезбедување присуство на обвинетиот : предизвици при парктична примена“

    ЗАКЛУЧОЦИ

Од дебатната средба на тема „Притвор и други мерки за обезбедување присуство на обвинетиот : предизвици при парктична примена“ во организација на Подружница на Здружение на судии при Основен суд Скопје 1 Скопје, во соработка со Академијата на судии и јавни обвинители и со финасиска поддршка на мисијата на ОБСЕ во Скопје

 

Правото на слобода и безбедност во смисла на чл.5 од ЕКЧП е од најголемо значење во едно демократско општество, па затоа секое лишување од слобода треба да има фактичко и правно оправдување.

1.При постапувањето по предлозите за определување, продолжување или (и) укинување на мерката притвор неопходно е континуирано да се унапредува имплементацијата на стандардите и ставовите изразени во одлуките на ЕСЧП.

2.Да продолжи трендот на подобрување на квалитетот на одлуките во правец на давање на доволно образложени и аргументирани причини засновани на конкретни фактички околности за основите за определување, продолжување или укинување на мерката притвор или други мерки за обезбедување присуство на обвинетиот.

3.Потребно е да се воспостави ефикасна и ефективна соработка со релевантите домашни органи, институции и судови во спроведување во одлуките за притвор и другите мерки за обезбедување присуство на обвинетиот.

4.Да се продолжи со организирање на дебатни средби во кои ќе бидат вклучени и јавното обвинителство, адвокатурата и Бирото за застапување на Република Северна Македонија пред ЕСЧП.

5.Да се поддржат едукации со учество на домашни и странски експерти во кои ќе се разгледува и анализира домашната судска пракса и праксата на ЕСЧП.

 

Претседател на подружница на Здружение на судии Основен суд Скопје 1 Скопје

Судија - Илија Трпков

Во прилог линк од одржаната средба - http://www.sud.mk/wps/portal/osskopje1/sud/vesti/fb610c94-2a61-4b9e-83e7-2dfccf873f04/!ut/p/z1/rVNNU9swEP0tHHxUtP6QJfdmIHykBChpmlgXj-1IjkpsGVtxWn59lZYZpgw4MK1uq3m7-96-XczxEvM661WZGaXrbGPjhIdpeB4EwD7DFZvdHUM8Bsq-RjHAmOLFEOD8DDAfzv-GOeZFbRqzxkmzzTeqSKt7B7rtyoFGF8LUmQO96IxyQOahC0UUIC8LXRTkkUDMFxR5K1kUklFfQrCv1xRqhZN3oReHBO75wxsvhqf8AQA_ND9-qAUfqrEf8QTzcqPzP3bFde6zEvNWSNGKdrRt7ffamKb75IADu91uVGpdbsSo0JUDr6WsdWfw8m8kTqxQ-szi5uKMQjwfuyRmX7yb2Crpldjhea3byjKZfdCHC3jZ4cWsJuS1DouTaXp7iRN3H9RdOlgg_Y3OSjHyA5-6BEJLxA1RwKhEEaEFkq6XRSSgUUY8nHgf1DAoYHYZ_uOIJod2yVqpvj888NhelK6N-GFd_C8nZQt77fRkanekycwaqVpqvHxXalPNK-b_VOheTg3JSVmlp8fXpL9GyaR_vBKL-OjoF1d7Noc!/dz/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/?urile=wcm%3Apath%3A%2Fpublic_mk%2Fsud%2Fpocetna%2Fvesti%2Ffb610c94-2a61-4b9e-83e7-2dfccf873f04

 

   


Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_