За судиите [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
 • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
 • " end="
"]

За судиите

Именик на судии

  За решавање на предметите од надлежност на Основниот кривичен суд Скопје ангажирани се 56 судии и тоа:

Претседател

CV на Претседател

Судија Иван Џолев

Име и презиме:
Иван Џолев
Година на избор:
26.08.2008
Област на која работи судијата:

Судиите

Судија Марин Станевски

Судија Марин Станевски

Име и презиме:
Марин Станевски
Година на избор:
07.02.2014
Област на која работи судијата:
Кривична материја.

Судија Марјан Грубиша

Судија Марјан Грубиша

Име и презиме:
Марјан Грубиша
Година на избор:
01.07.1996
Област на која работи судијата:
Прекршочна материја

Судија Моника Бахчовановска

Судија Моника Бахчовановска

Име и презиме:
Моника Бахчовановска
Година на избор:
26.08.2008
Област на која работи судијата:
Прекршочна материја

Судија Насер Хаџи-Ахметагиќ

Судија Насер Хаџи-Ахметагиќ

Име и презиме:
Насер Хаџи-Ахметагиќ
Година на избор:
Област на која работи судијата:
Прекршочна област

Судија Ненад Савески

Судија Ненад Савески

Име и презиме:
Ненад Савески
Година на избор:
05.09.2016
Област на која работи судијата:
Кривична материја претходна постапка - организиран криминал.

Образование:

 
- 2011/12 Магистер на правни науки од областа на казненото право, завршени постдипломски 
магистерски студии на Правниот факултет "Јустинијан Први" - Универзитет Св. "Кирил и 
Методиј" – Скопје.
- 2009  Кандидат за Судија и Јавен обвинител од Академија за обука за судии и јавни 
обвинители со звршена почетна обука-прва генерација.
- 2003  Правосуден испит при Министерството за правда. 
- 2000 Дипломиран на Правниот факултет "Јустинијан Први" - Универзитет Св. "Кирил и 
Методиј" – Скопје.
- 1995 година Средно училиште - Гимназија "Панче Попоски", Гостивар.

Работно искуство:

 

-2016 избран Судија на Основен кривичен суд Скопје,

-2009 избран Јавен обвинител во Основно јавно обвинителство во Скопје ( од Март до 
Септември 2014 година времено упатен за јавен обвинител во Основното јавно 
обвинителство во Гостивар и од Март до Септември 2016 година времено упатен за јавен 
обвинител во Основното јавно обвинителство во Гостивар),
-2004-2009 судски приправник и стручен соработник во кривично и граѓанско одделение во 
Основен суд во Гостивар ,
-2000-2002 судски приправник - волонтер во различни одделенија во Основен суд во Гостивар. 

Објавени трудови и активности:

 
Публикации

 
- Тема "Мерки за обезбедување на лица во ЗКП што го ограничуваат правото на слобода и 
безбедност во согласност со член 5 од ЕКЧП" Деловно право-издание за теоријата и 
практиката на правото, Здружение на правници во Македонија Октомври 2018,

 
- Тема "конфискација-проширена конфискација" Деловно право-издание за Теорија и практика 
на правото, Здружение на правници во Македонија мај 2017,

 
-Тема "Честа и угледот и правото на слобода на изразување", Правник издание за правници, 
Здружение на правници во Македонија, мај 2017,

 
-Тема "Честа и Угледот и слободата на изразување" – Обвинителски глас 2014,

 
Активности

 

- 2016 Предавач во Академија за обука на судии и јавни обвинители од областа на

Казнено право, Конвенцијата за човекови права и слободи,  

 -2017  Национален Тутор и обучувач за програмата ХЕЛП, Совет на Европа .


 
-Учесник  и предавач на повеќе обуки, семинари, работилници, национални и меѓународни 
конференции од областа на казненото право, и човековите права и слободи како и студиски 
посети во правосудни институции и тоа – Европскиот суд за човекови права во Стразбур, 
Меѓународен суд на правдата во Хаг и САД, во органзиација на МАНУ, Здружение на судии 
на РСМ, Здружение на кривично право и криминологија, Академија за судии и ЈО, Здружение 
на правници на Македонија, Адвокатска комора на Македонија, Совет на Европа, Мисијата 
на ОБСЕ во Скопје, Амбасадата на САД во СРМ, UNDOC, DCAF, GIZ,EJTN, ILEA, RAI, Konrad 
Adenauer, ABAROLI, MATRA, THEMIS и др.

 

Странски јазици:
англиски јазик, германски јазик, српско-хрватски и основен шпански и албански јазик.

Судија Огнен Ставрев

Судија Огнен Ставрев

Име и презиме:
Огнен Ставрев
Година на избор:
05.03.1999
Област на која работи судијата:
Кривична материја – организиран криминал

Судија Оља Ристова

Судија Оља Ристова

Име и презиме:
Оља Ристова
Година на избор:
07.07.2009
Област на која работи судијата:
Кривична материја

Работно искуство:

Адвокат е во Скопје од 01.01.1995 до 31.03.2004г. од 31.03.2004 до 08.07.2008г. работи како правен советник на проекти на      Европската Унија.Од 09.07.2008 до 07.07.2009г. е раководител на одделението за имотно-правни работи во Управниот суд.
  Застапник за индустриска сопственост од 1996 год.

Судија Осман Шабани

Судија Осман Шабани

Име и презиме:
Осман Шабани
Година на избор:
17.06.2010
Област на која работи судијата:
Кривична материја – организиран криминал

Судија Пајазит Пајазити

Судија Пајазит Пајазити

Име и презиме:
Пајазит Пајазити
Година на избор:
02.01.2013
Област на која работи судијата:
Санкции

Судија Сандра Крстиќ

Судија Сандра Крстиќ

Име и презиме:
Сандра Крстиќ
Година на избор:
ЈАНУАРИ 2010
Област на која работи судијата:
Кривична материја претходна постапка

Образование:

-1996 година дипломира на Правниот факултет во Скопје.

-1998 година положен правосуден испит;

Работно искуство:

 

-Од април месец 1998 година вработена како приправник стручен соработник, а потоа

како стручен соработник во Апелациониот суд Скопје, при што извршувала работи и

работни задачи на граѓанска и кривична материја.

-За судија избрана 14.01.2010 година. Од изборот распределена на Одделот кривично

полнолетни се до 01.03.2016 година, кога е распределена во Специлизирано судско

одделение надлежно за судење на дела од областа на организиран криминал и корупција

за целата територија на РСМ. Од 03.10.2016 година распределена во Оддел на претходна

постапка.

-Во периодот од 06.12.2012 година се до средината на март месец 2016 година

Претседател на Оддел кривично полнолетни.

Објавени трудови и активности:

 

      - од 2018 година е ментор во Академијата за судии и јавни обвинители;

      - преку DCAF ангажирана како автор на Прирачникот за спроведување на мерките за

       следење на коминикациите.

     - Учество на повеќе семинари во земјата и странство.

Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_

Најнови вести

 • СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

  Соопштенија за јавност  | 13.7.2020
  Заради интерес на медиумите и невладините организации кои го следат судењето со К.бр. 1407/19 поврзано со автобуската сообраќајна несреќа кај селото Ласкарци, ја информираме јавноста дека заради самоизолација на еден од обвинетите главнтата расправа насрочена за денеска 13.07.2020 год. и утре 14.07.2020 се одлагаат. [повеќе]
 • СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

  Новости  | 08.7.2020
  Судиите при Основниот кривичен суд – Илија Трпков и Фанка Јанчулева Михаиловска, денеска ја промовираа книгата „Избрани сентенци од практиката на Основниот кривичен суд Скопје“ која ја изработија заедно со судијата на Врховниот суд на РСМ и поранешен судија на Европскиот суд за човекови права, а со подршка на Мисијата на ОБСЕ во Скопје како и Академијата за судии и јавни обвинители и Подружницата на Здружение на судии на кривичниот суд. [повеќе]
 • СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

  Соопштенија за јавност  | 06.7.2020
  Заради интерес на медиумите и невладините организации кои ја следат расправата за предметот со КОК бр. 66/17 во јавноста познат како „Монструм“... [повеќе]

Сите вести