Средба со медиумите [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

Средба со медиумите

Соопштенија за јавност  |  01.3.2022
Соопштение за јавноста за средба со медиумите...

На ден 01.03.2022 година во 10.00 часот во Основен суд Штип се одржа средба со медиумите, на која присуствуваа новинари на ТВ Стар, Канал77, МРТВ, М Нет ХД и МИА.

            Претставниците на медиумите од страна на Претседателот и Раководителите на одделите имаа можност да се запознаат подетално за работата на Основен суд Штип и предизвиците, со кои се соочуваат Претседателот, судиите и судската служба во секојдневното водење со судски постапки, пред се со недостатокот на човечки ресурси, присуството на странките во постапката поради КОВИД 19 и кризната состојба со електричната енергија, но и со можностите за зголемување на бројот на вработени, изборот на нови судии, адаптација на простории за дополнителни судници и е-судење.

            Исто така, Претседателот на Основен суд Штип имајќи ги во предвид бројот на примени и решени предмети до крајот од 2021 година, ги информираше претставниците на медиумите дека Oсновниот суд Штип во 2021 година е ажурен и ефикасен суд и успешно го совладал приливот на предмети иако истиот, споредбено со 2020 година, бил за 35% поголем, а притоа истото е сторено со намален број на судии и судска служба.

   


Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_