Добредојдовте на официјалната веб страна на Основен суд Тетово [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
 • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
 • " end="
"]

Вести

%%
%%

Добредојдовте на официјалната веб страна на Основен суд Тетово

Соопштенија за јавност  |  22.4.2016

Основниот суд во Тетово е првостепен суд со проширена надлежност кој покрај надлежноста утврдена за основните судови со основна надлежност за подрачјата за кои се основани и тоа да одлучуваат:

1. во прв степен по кривичните дела и прекршоци, и тоа:

 • за кривичните дела за кои со закон како главна казна е определена казна затвор до пет години, ако за некои кривични дела не е предвидена надлежност на друг суд,
 • за кривични дела за кои со посебен закон е определена надлежност на суд со основна надлежност,
 • да спроведува истрага или истражни дејствија за кривични дела од својата надлежност,
 • за сите видови на прекршоци, освен за прекршоци кои со закон се ставени во надлежност на орган на државна управаили организација или друг орган што врши јавни овластувања и
 • за жалби и пригивори за постапките за кои се надлежни овие судови
   

2. во прв степен по граѓанските спорови, и тоа:

 • за спорови во имотно-правните и други граѓанско правни односи на физички и правни лица, чија вредност е 15.000 евра во денарска противвредност, доколку со закон не е предвидена надлежност на друг суд,
 • за спорови за утврдување и оспорување на татковство и мајчинство, утврдување на постоење на брак, поништување на брак и развод на брак,
 • за законска издршка,
 • за чување и воспитување на деца,
 • за смеќавање на владение,
 • за доживотна издршка,
 • за надоместок на штета која не надминува 15.000 евра во денарска противвредност,
 • за постапка за обезбедување и извршување,
 • за работни односи,
 • за спорови од наследно-правни односи,
 • во вонпарнични о оставински работи,
 • да водат тапии и
 • за други работи утврдени со закон,
   


Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_