СООПШТЕНИЕ за јавност [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

СООПШТЕНИЕ за јавност

Новости  |  08.5.2019
Судија и јавен обвинител од САД во работна посета на Основен суд Велес
С О О П Ш Т Е Н И Е
 
 
            На ден 07.05.2019 година работна посета во Основен суд Велес остварија г-дин Пол Г. Бајрон – судија на Регионалниот суд во Орландо, САД и г-а Челзи Шинур – прв правен советник во Американската амбасада во Скопје и јавен обвинител од Пенсилванија, САД.
 
            За време на посетата беа одржани работни средби со ВД Претседателот на судот Александар Шопов и судиите од Кривичниот оддел Габриела Гајдова, Шефшет Адеми, Валентина Ѓорѓиевска и Аница Теова.
 
            На средбите беше презентирана организацијата на работата на Основен суд Велес, неговата надлежност и предизвиците со кои судот и судиите се соочуваат во секојдневното работење, се разменија мислења околу тековните реформи на македонскиот правосуден систем, се разговараше за споредбените искуства и позитивни практики од судскиот систем на Соединетите Американски Држави и за други актуелни прашања од кои се од значење за зголемување на судската ефикасност и независност и остварување на начелото на владеење на правото.
 
            Со почит,
            Основен суд Велес
   


Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_