Judges [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Judges

Judges

Two judges resolve the cases from the jurisdiction of the Primary Court Vinica, including:

  • Vaska Petrova, acting President of the Court;
  • Daniela Kostadinova Tilovska, criminal and civil proceedings.

Chairman

CV Chairman

Judge Vaska Petrova

Name:
Vaska Petrova
Year of selection:
2016
Work area:
Civil proceedings

Education:


Родена е на 21.12.1959 година во Виница.
Средно образование - гимназија, завршува во родното место, по што се запишува на Природно математичкиот факултет - група биологија, а потоа и на Правниот факултет - правосудна насока, при универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје, на кој дипломира во 1987 година.

Правосудниот испит го положува во 1991 година

Work experiance:

Од 1984 до 1988 работи во сопствена приватна фирма. Во 1989 се вработува како приправник во Општинскиот суд за прекршоци во Виница, а од 1991 година како стручен соработник во истиот суд. Од 1996 до 1997 година работи како стручен соработник во Основен суд Виница, а во 1997 година е избрана за судија во Основен суд Виница. Во декември 2001 година е избрана за Претседател во Основен суд Виница и повторно  избрана на истата функција во февруари 2006 година, која ја извршува се до 22.02.2010 година. Како судија и Претседател на суд има работено на предмети од сите области, но претежно и во најголем дел на предмети од граѓанската област. По завршувањето на претседателската функција продолжува да работи како судија во истиот суд.
Избрана е за судија во Апелационен суд Штип на 10.06.2010.
За Претседател на Основниот суд Виница, како судија од  Апелационен суд Штип, е избрана на 14.07.2016 година.

Publications and activities:

.

Judges

Judge Daniela Kostadinova Tilovska

Judge Daniela Kostadinova Tilovska

Name:
Daniela Kostadinova Tilovska
Year of selection:
2008
Work area:
Civil and Criminal proceedings

Education:

She completed her primary and high school education in Vinica. She is a graduat from the State Law school in Skopje, university of "Saint Cyril and Methodius".

Work experiance:

In February 2008 she was first elected a judge in the Primary Court Vinica. She engages in both civil and criminal proceedings.

Publications and activities:

.

Judge Спиро Борисов

Judge Спиро Борисов

Name:
Спиро Борисов
Year of selection:
2020
Work area:
Кривична

Education:

Со одлука на Судскиот совет на РСВМ од 2020 година, судијата Спиро Борисов од Основен суд Кочани, е времено - на една година, делегиран за извршување на судиска функција во Основен суд Виница.

Судијата работи на предмети од кривична материја, а по потреба и на предмети од граѓанска.

Work experiance:

Во фебруари 2020 година е делегиран за судија во Основниот суд Виница.

Publications and activities:

.

First<1>Last

Decision search

Court
Case number
Date
_

The latest news


All news