Соопштение од 402-та седница на Судски совет на РСМ - 17.05.2022 година [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
 • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
 • " end="
"]

Вести

%%
%%

Соопштение од 402-та седница на Судски совет на РСМ - 17.05.2022 година

Соопштенија за јавност  |  17.5.2022

СООПШТЕНИЕ

Судскиот совет на Република Северна Македонија известува дека на 402-та седница одржана на ден 17.05.2022 година одлучи за следното:

 

 1. Усвоен е:
 • Записникот од 393-та седница на Судскиот совет на Република Северна Македонија од 21.01.2022 година и продолжението од 31.01.2022 година;
 1. Разгледани се спорните пријави согласно Извештајот на Комисијата за рангирање на кандидати за избор на судии во повисок суд, за избор на судии во Врховен суд на Република Северна Македонија;
 2. Разгледани се спорните пријави согласно Извештајот на Комисијата за рангирање на кандидати за избор на судии во повисок суд, за избор на судии во Апелационен суд Скопје;
 3. Разгледани се спорните пријави согласно Извештајот на Комисијата за рангирање на кандидати за избор на судии во повисок суд, за избор на судии во Апелационен суд Гостивар;
 4. Разгледан е Извештајот на Комисијата за разгледување на пријавите и потребната документација, за избор на судија на Основен кривичен суд Скопје;
 5. Разгледан е Извештајот на Комисијата за разгледување на пријавите и потребната документација, за избор на судија на Основен суд Штип;
 6. Разгледан е Извештајот на Комисијата за разгледување на пријавите и потребната документација, за избор на претседател на Основен кривичен суд Скопје;
 7. Разгледан е Извештајот на Комисијата за разгледување на пријавите и потребната документација, за избор на претседател на Основен суд Тетово;
 8. Разгледан е Извештајот на Комисијата за разгледување на пријавите и потребната документација, за избор на претседател на Основен суд Куманово и донесена е Одлука за објавување на оглас за избор на претседател на Основен суд Куманово;
 9. Разгледан е Извештајот на Комисијата за разгледување на пријавите и потребната документација, за избор на претседател на Основен суд Виница;
 10. Разгледан е Извештајот на Комисијата за разгледување на пријавите и потребната документација, за избор на претседател на Основен суд Берово и донесена е Одлука за објавување на оглас за избор на претседател на Основен суд Берово;                 
 11. Разгледан е Извештајот на Комисијата за разгледување на пријавите и потребната документација, за избор на претседател на Основен суд Ресен; 
 12. Донесена е Одлука со која е констатиран престанок на судиска функција на  Димитрула Апостоловска судија на Управен суд поради исполнување на услови на старосна пензија.