Соопштение од 401-та седница на Судски совет на РСМ - 28.04.2022 година [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
 • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
 • " end="
"]

Вести

%%
%%

Соопштение од 401-та седница на Судски совет на РСМ - 28.04.2022 година

Press realeses  |  Apr 28, 2022

СООПШТЕНИЕ

Судскиот совет на Република Северна Македонија известува дека на 401-та седница одржана на ден 28.04.2022 година го измени и дополни дневниот ред и одлучи за следното:

 

 1. Расправаше по претставките и поплаките од граѓаните и правните лица за работата на судиите, претседателите на судовите и судовите, поднесени до Судскиот совет на Република Северна Македонија и тоа:

УПП бр. 84/22, 110/22, 143/22, 154/22, 166/22;

УПП бр. 78/22, 116/22, 141/22, 164/22, 177/22;

УПП бр. 10/22, 70/22, 81/22, 95/22, 108/22, 121/22, 134/22, 147/22, 171/22, 182/22;

УПП бр. 79/22, 117/22, 146/22, 158/22;

УПП бр. 106/22, 118/22, 136/22, 152/22, 163/22, 176/22;

УПП бр. 107/22, 145/22, 156/22, 173/22, 185/22;

УПП бр. 624/21, 37/22, 49/22, 75/22, 88/22, 161/22;

УПП бр. 160/22, 184/22;

УПП бр. 114/22, 126/22, 140/22, 151/22, 162/22.

Претставките со број УПП 586/21, 610/21, 64/22, 77/22, 89/22, 157/22  се одложени за наредна седница.

 1. Донесена е Одлука за избор на судии поротници на Апелационен суд Скопје за:
 • Марина Ивановска,
 • Лазо Матовски и
 • Билјана Ангелова Смилева.
 1. Донесена е Одлука за времено упатување на судијата Спиро Борисов од Основен суд Кочани за вршење на судиската функција во Основен суд Виница.
 2. Разгледано е Барање за мислење од Основен кривичен суд Скопје.
 3. Донесена е Одлука со која е констатиран престанок на судиска функција на Драгослав Радичевски судија на Управен суд поради исполнување на услови на старосна пензија.
 • Донесена е Одлука со која е констатиран престанок на судиска функција на Душанка Мерџановска судија на Основен суд Тетово поради исполнување на услови на старосна пензија.