Соопштение од 320-та седница одржана на ден 2.10.2019 година [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

Соопштение од 320-та седница одржана на ден 2.10.2019 година

Соопштенија за јавност  |  02.10.2019
Судскиот совет на Република Северна Македонија известува дека на 320-та седница одржана на ден 2.10.2019 година, одлучи за следното...

СООПШТЕНИЕ

Судскиот совет на Република Северна Македонија известува дека на 320-та седница одржана на ден 2.10.2019 година, одлучи за следното:

1.    Усвоен е:
•    Записникот од 317-та седница на Судскиот совет на Република Северна  Македонија од 10.09.2019 година.

2.    Усвоени се конечните ранг листи на кандидатите за претседатели на Основен суд Битола со одделение во Демир Хисар, Основен суд Велес, Основен суд Делчево, Основен суд Кавадарци, Основен суд Кичево со одделение во Македонски Брод, Основен суд Крива Паланка, Основен суд Прилеп, Основен граѓански суд Скопје и Основен суд Штип.

Донесени се одлуки за избор на претседатели, по оглас бр.08-253/2 од 7.02.2019 година, и тоа:
•    Одлукa за избор на Претседател на Основен суд Битола со одделение во Демир Хисар на Миле Димовски, судија на Основен суд Битола со Одделение во Демир Хисар.
•    Одлукa за избор на Претседател на Основен суд Велес на Лидија Димова, судија на Основниот суд Велес.
•    Одлукa за избор на Претседател на Основен суд Делчево на Миле Ѓорѓиев, судија на Основниот суд Делчево.
•    Кандидатот за Претседател на Основен суд Кавадарци не го доби потребното мнозинство на гласови од членовите на Советот со право на глас;
•    Одлукa за избор на Претседател на Основен суд Кичево на Амдије Зенку, судија на Основниот суд Кичево со Одделение во Македонски Брод.
•    Одлукa за избор на Претседател на Основен суд Крива Паланка на Љубица Цветковска Стојановска, судија на Основниот суд Крива Паланка.
•    Одлукa за избор на Претседател на Основен суд Прилеп на Зоран Стеваноски, судија на Основниот суд Прилеп.
•    Одлукa за избор на Претседател на Основен граѓански суд Скопје на Илир Сулејмани, судија на Основен граѓански суд Скопје.
•    Одлукa за избор на Претседател на Основен суд Штип на Ѓорѓи Андонов, судија на Основниот суд Штип.

3.    Усвоена е конечната ранг листа на кандидатите за претседател на Основен суд Неготино.

Донесена е Одлука за избор на претседател на Основен суд Неготино, по оглас бр.08-795/2 од 14.05.2019 година за Билјана Толова, судија на Основен суд Неготино.

4.    Усвоена е конечната ранг листа на кандидатите за претседател на Виш управен суд.

Донесена е Одлука за избор на претседател на Виш управен суд, по оглас бр.08-868/2 од 22.05.2019 година за Исмета Амет, судија на Управен суд.

5.    Донесена е Одлука за избор на 2 (двајца) судии, по оглас бр.08-45/2 од 15.01.2019 година, и тоа:

•    Одлукa за избор на судија на Управен суд на Александар Чичаковски, поранешен претседател на Државна изборна комисија.
•    Одлукa за избор на судија на Управен суд на Елеонора Хамулиќ Ајро, кандидат од Академија за судии и јавни обвинители.

Точката „6“ од Дневниот ред – „Донесување на Oдлука за избор на 6 (шест) судии на Апелационен суд Скопје по Оглас бр. 08-252/2 од 07.02.2019 година“ и „7“ - „Разно“, се одлага.