Соопштение од 281-та седница одржана на ден 13.07.2018 година [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

Соопштение од 281-та седница одржана на ден 13.07.2018 година

Соопштенија за јавност  |  13.7.2018
Судскиот совет на Република Македонија известува дека на 281-та седница одржана на ден 13.07.2018 година усвои нов Дневен ред и одлучи за следното...

СООПШТЕНИЕ

 

            

       Судскиот совет на Република Македонија известува дека на 281-та седница одржана на ден 13.07.2018 година усвои нов Дневен ред и одлучи за следното:

1.    Донесена е Одлука по 5 (пет) поднесени барања за повторно оценување на кандидатите за претседатели на Апелационен суд Скопје и Основен суд Дебар и кандидатите за судии на Врховен суд на Република Македонија и Апелациониот суд Скопје, кои се вонредно оценети за 2017 година.

2.    Донесена е Одлука по приговор од судија во врска со донесена Одлука за времено упатување на судија за вршење на судиската функција во друг суд за период од 1 (една) година од денот на упатувањето.

3.    Донесена е Одлука по барања за мирување на судиска функција на судии.

4.    Донесена е Одлука за избор на 35 (триесет и пет) судии-поротници на Основен суд Скопје 2 Скопје, по предлог на претседателот на судот.

Констатиран е престанок на функцијата судија-поротник на 7 (седум) судии поротници на Основен суд Дебар, поради истек на мандатот за кој се избрани.

Донесена е Одлука за избор на 15 (петнаесет) судии-поротници на Основен суд Дебар.

Точките „1“, „2“ и „3“ од Дневниот ред беа нејавни, заради заштита на угледот и интегритетот на судиите.