Соопштение [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

Соопштение

Соопштенија за јавност  |  31.1.2018
Со донесувањето на Законот за изменување и дополнување на Законот за Судскиот совет на Република Македонија објавен во „Службен весник на РМ“ бр.197 од 29.12.2017 година е предвидено дека...

СООПШТЕНИЕ


        Со донесувањето на Законот за изменување и дополнување на Законот за Судскиот совет на Република Македонија објавен во „Службен весник на РМ“ бр.197 од 29.12.2017 година е предвидено дека Судскиот совет на Република Македонија е надлежен да постапува по претставки и поплаки на граѓаните и правните лица за работата на судиите, претседателите на судовите и судовите.

          Од причина што Советот за утврдување на факти и покренување на постапка за утврдување одговорност за судија е укинат, со Законот за престанување на важењето на Законот за Советот за утврдување на факти и покренување на постапка за утврдување одговорност за судија, објавен во „Службен весник на РМ“ бр.11/2018, Судскиот совет на Република Македонија ја известува јавноста дека претставките и поплаките треба да се доставуваат до Судскиот совет на Република Македонија.

 

                                            

 

 

 

 

 

 

 


.