Претседателот на Врховниот суд на Република Северна Македонија со поздравно обраќање на презентацијата на Функционалната анализа [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

Претседателот на Врховниот суд на Република Северна Македонија со поздравно обраќање на презентацијата на Функционалната анализа

Press realeses  |  Nov 19, 2021
Претседателот на Врховниот суд на Република Северна Македонија, Беса Адеми, на 18.11.2021 година во хотел Хилтон, имаше свое обраќање на „Презентацијата на Функционалната анализа и Планот за подобрување на работата и условите во основните судови“, изготвена од Центарот за правни истражувања и аналаизи, со поддршка на Британската амбасада во Република Северна Македонија.

Во своето обраќање, претседателката Адеми го истакна значењето на Функционалната анализа која промовира поефикасен пристап до правдата за граѓаните преку зголемената транспарентност на работењето на судовите со цел да се зајакне довербата на јавноста во судството.

„Изготвените функционални анализи ни ја даваат големата слика која е најпотребна за креирање на соодветни и одржливи решенија кои се дефинирани во следните три цели. Првата цел е да се обезбеди извршувањето на уставните надлежности од страна на судовите, втората цел е да се обезбедат услови за спроведување на ефикасна, ефективна и економична правда и третa и најважна - граѓаните да се чуствуваат правно сигурни и да имаат правна предвидливост во секојдневниот живот “, заклучи претседателката Адеми.

   


Decision search

Court
Case number
Date
_