IX Конференција на претседателите на врховните судови од Централна и Источна Европа [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

IX Конференција на претседателите на врховните судови од Централна и Источна Европа

Новости  |  31.5.2019
Претседателот на Врховниот суд на Република Северна Македонија, Јово Вангеловски на покана на Врховниот суд на Република Словачка учествуваше во работата на Деветтата по ред конференција на претседатели на врховни судови од Централна и Источна Европа, која се одржа од 26 до 29 мај 2019 година во Братислава, Република Словачка.

Годишната конференција, која се организира со поддршка на CEELI Институтот и во која учествуваат претседатели и судии од сите врховни судови во Централна и Источна Европа, има за цел да ја поттикне соработката на ниво на највисоките судови и да овозможи размена на искуства и добри практики, но и изнаоѓање на начини за надминување на предизвиците и зајакнување на владеењето на правото.

 

На оваа конференција се дискутираше и се разменуваа искуства на следните теми:

- негување на поволни перцепции кај јавноста за вредноста на судовите во современата медиумска средина,

- улогата на врховните судови во воедначување на судската практика,

- избор на судии,

- улогата на судовите во унапредување на човековите права,

- ефективни дисциплински механизми и

- издавање на јасни, добро образложени мислења на сите нивоа.

 

 

Со почит,

 

   


Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_