С О О П Ш Т Е Н И Е [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

С О О П Ш Т Е Н И Е

Новости  |  07.12.2017
Претседателот на Врховниот суд на Република Македонија Јово Вангеловски на ден 06.12.2017 година оствари средба со Н.Е. г-дин Кристиан Тимоние, Амбасадор на Франција во Република Македонија.

На средбата се разменија мислења за текот на реформите во судството во Република Македонија, обезбедувањето на финансиска независност на судовите и потребата од зголемено учество на Врховниот суд на Република Македонија во целокупниот реформски процес во судството, како носител на судската власт. Во текот на средбата, Претседателот на Врховниот суд на Република Македонија иницираше воспоставување на потесна соработка на Врховниот суд на Република Македонија со Касациониот суд на Република Франција и продолжување на соработката со Франкофонската Асоцијација на Врховни судови, со цел подобрување на состојбите во судството, а со тоа и приближување на Република Македонија кон Европската Унија.

На крајот од средбата, се искажа взаемна благодарност и се констатираше потреба за продолжување на соработката помеѓу Врховниот суд на Република Македонија и Амбасадата на Франција во Република Македонија.

   


Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_