Општи податоци (надлежности и историјат) [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
 • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
 • " end="
"]

Општи податоци (надлежности и историјат)

АПЕЛАЦИОНИОТ СУД ВО БИТОЛА СОГЛАСНО ЧЛ.33 ОД ЗАКОНОТ ЗА СУДОВИТЕ Е НАДЛЕЖЕН:

 • да решава по жалбите против одлуките на основните судови од своето подрачје;
 • да решава за судир на надлежност меѓу судовите од прв степен од своето подрачје и
 • да врши други работи определени со закон.

Апелационен суд во Битола е надлежен за подрачјата на основните судови во:

 • Битола,
 • Крушево,
 • Охрид,
 • Прилеп,
 • Ресен и
 • Струга;

Закон за судови 

Функционална анализа за апелационите судови во РСМ

Историјат
Општи податоци
Структура на судската зграда

Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_