Најчесто поставувани прашања [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Најчесто поставувани прашања

Најчесто Поставувани Прашања
 

Од:Сања Јошевска  28.09.2015  Категорија: Општо
Прашање: Почитувани, Живеам во Скопје а родена Делчево ,па ме интересира Барањето за издавање Уверение од Казнена евиденција, евиденција за казнети правни и одговорни лица каде треба да ја поднесам? Основен суд 1,основен суд Делчево или некоја др.институција? Со почит,
 
Одговор:

Барањето се издава по место на раѓање па во вашиот случај барањето треба да го поднесет во Основниот суд Делчево.

Од: kristina jankulova   17.08.2015  Категорија: Општо
Прашање: Pocituvani Ke ve molam da mi odgovorite koja e procedurata za razvod na brak, koi dokumenti se potrebni, potrebno li e i pricini za razvod na brak da se podnesat? Nie sme od Kocani, no se imame registrirano vo Veles, kade treba da se otpocne celata procedura?
 
Одговор: Тужбата се поднесува во местото каде што е склучен бракот. Со тужбата потребни документи се извод од матична книга на венчани и доколку имате малолетни деца извод од матична книга за родените за нив.
Од: Сања    10.09.2014  Категорија: Општо
Прашање: Здраво ме интересира на колку време се исплаќа хонорарот на поротниците во судот?
 
Одговор:

 

Ve informirame deka vremeto za ispalakanje  na honorarot za porotnici zavisi od Sudski budzetski sovet Skopje.Toa znaci ,koga sredstvata za taa namena ke bidat odobreni i pusteni nie vednas gi prefrlame na transakcionite smetki na porotnicite.

Osnoven sud Delcevo

Kancelarija za odnosi so javnosta

Од: Vedat Ibisevic   16.06.2014  Категорија: Општо
Прашање: ve molam kakva e postapkata za razvod od chair sum , sto dokumenti se potrebni
 
Одговор: Se podnesuva tuzba kaj nadlezen sud , vo vasiot slucaj koj Osnoven sud Skopje
Од: Dušanka Bosna   30.10.2013  Категорија: Општо
Прашање: Moja majka,Ljiljana Krneta ro?.Arsova,ro?ena 06.01.1942. u Del?evu,R.Makedonija a preminula je 19.05.2013.u Drvaru,R.Bosna i Hecegovina.S obzirom da ima imovnu samo u Del?evu tj R.Makedoniji, zanima me koji je postupak za pokretanje imovinske rasprave i da li uop?e ja ili moja sestra kao jedine nasljednice trebamo ne?to poduzeti.Sa suda u Drvaru smo upu?eni na Vas s obzirom da pokojnica ima imovinu tamo.Tako?er bi ?eljela znati da li ste Vi obavije?teni o njenoj smrti ili je potrebno dostaviti jo? ne?to kao npr.izvod iz mati?ne knjige umrlih.Unaprijed se zahvaljujem na Va?em brzom odgovoru.
 
Одговор:

Почитувана,

По смртта на едно лице кое има имот до судот се доставува смртовница по службена должност или од лице кое е наследник. Судот оформува предмет и истиот го доставува до надлежен нотар кој ја води оставинската постапка. Во вашиот случај треба да се достави смртовница за вашата мајка, и да го доставите во судот во Делчево.

Од: slavica kacarska   07.09.2013  Категорија: Општо
Прашање: dali se plaka tuzbata za razvod
 
Одговор:

За тужба за развод на брак се плаќа судска такса во износ од 800,оо денари како и за одлука 800,оо денари или вкупно 1.600,оо

Од: ZORAN MOMCILOV   17.03.2013  Категорија: Општо
Прашање: POCITUVANI BI SAKAL DA ZNAM KOJA E PROCEDURATA ZA PREKINUVANJE NA BRAKOT.POTREBNI DOKUMENTI ZA ISTIOT.I DALI STARATELSTVOTO SE DAVA NA MAJKATA KOJA NE E VRABOTENA ILI NA TATKOTO KOJ E VO RABOTEN ODNOS VO STRANSKA DRZAVA.ODNAPRED VI BLAGODARAM
 
Одговор:

 

Почитувани!

Склучен брак се разведува со тужба која се поднесува до надлежен суд.Тужбата ја поднесува еден од брачните другари кој сака бракотда се разведе.Со тужбата се поднесува извот на венчаните ,а ако во бракот има малолетни  деца за нив извод на родените.

Во постапката за развод ,судот одлучува за издршка на малолетните деца како и на кој родител ќе бидат доделени на чување и воспитување.Во постапката се вклучува и Центарот за социјални работи.

При донесување на одлуката за доделување на чување и воспитување на деца,судот во предвид има многу околниости,мегу кои постигната согласност помеѓу родителите,матријална и социјална состојба на родителите,мислење на центарот за социјални работи,мислење на дете ако е на возраст повеќе од 10 години како и многу други околности.

Основен суд Делчево

Од: ritze svetlana el sayed   16.08.2012  Категорија: Општо
Прашање: zdr na site vo sudot jas sum svetlana od delcevo jas podnesov tuzba za krazba pred dve godini i jos nisto nema go tuzev krajceski jovica ul zivko brajkoski 99 gostivar za krazba na 9000evra jas imam moite svedoci gi imam moite dokazi go imam mojot advokat gorgievski dragan i nemogam da ja razberam kade e preckata ili sudot ceka da pomine 2 god vo novembri i da go oslobodat jas bev povikana vo septemvri da me preslusa sudijata mile me preslusa gi vikavte moite svedoci lugeto dojdat cekat za pola sat im kazete sa slobodi ve zamoluvam da mi ja kazete kade e taa precka sto nemoze toa delo da se zavrsi ve zamoluvam i ke bidam zablagodarena koga ke mi izlezete u susret i pomognete da go zavrsime toa delo konecno da stavime kraj a ne toj ne dosol ta ne negova advokatka pa ne ja platil nemoze da dojde samo igri si pravat uste ednas izvinete taka na dosada i mnogo pozdrav svetlana
 
Одговор:

        Основниот суд во Делчево не е во можност да постапи по Вашето барање за пристап  до информации од јавен карактер,бидејки немате доставено податоци за бројот на предметот  кој  се води во  кривичниот уписник.

       Доколку доставите потребни податоци по кои може да се постапи,судот ќе Ви ги достави бараните податоци .

Основен суд Делчево

      

 

 

Од: slavica miseva   08.08.2012  Категорија: Општо
Прашање: pocituvani veke 2 godini ziveam sama bez bracniot drugar.kako odi procedurata so razvod?dali moze razvodot da e bez negovo pisustvo ili kako treba da e?blagodaram.
 
Одговор:

Почитувана,

за да се разведете трба да поднесете тужба за развод пред ОС Делчево.

Со тужбата како доказ треба да се приложи извод од матична книга на венчани, а доколку имате деца извод на родените за нив ,ако се малолетни.

Понатаму судот во постапка доколку се исполнети законските услови бракот ке го разведе.

Од: Зоран Деспотовски   25.10.2011  Категорија: Општо
Прашање: Во декември 2008год. до ОС Делчево,поднесов барање за Физичка делба и за прекин на Имотната заедница со другите наследници. Предметот е П.бр.1-20/11.Ве молам да ми одговорите во која фаза е мојов предмет и кога ке се закаже финално рочиште! П.С. Напоменувам,дека постои писмена согласност и од другите сосопственици на наследните делови за прекин на имотната заедница.Ви благодарам и се надевам на брз одговор! Зоран Деспотовски
 
Одговор:

Во врска со Вашето прашање во која фаза се наога предметот П-1 бр.20/11, на ден 29.06.2011 година  од страна на тужителите е повлечен за кое повлечување согласност дал Вашиот полномошник адвокат Драган Георгиевски. На ден 14.07.2011 година судот донел решение за повлекување на тужбата кое е доставено до адв.Драган Георгиевски кој треба да Ве извести.

ОС Делчево

Од: Зоран Тричковски   16.05.2012  Категорија: Општо
Прашање: Каде може да најдам формулар за уверение за неосудуваност пошто на web страната го нема Однапред благодарам
 
Одговор: Уверение за неосудуваност може да ви биде издадено во судот на шалтер број 4, при што од ваша страна треба да пополните молба за издавање на уверение за неосудунаност со платена судска такса од 320 денари. 

 

Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_

Најнови вести


Сите вести