Најчесто поставувани прашања [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
 • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
 • " end="
"]

Најчесто поставувани прашања

1.  Се обидувам да најдам одлука од судот во Охрид, за која очекувам да е објавена на интернет страната. Од познати информации знам само неколку имиња од учесниците во постапката. Се обидувам да пребарувам по име ама не добивам резултати. Како да постапам со пребарувањето, за да избегнам долготрајно- „рачно“, пребарување, пресуда по пресуда? Истиот проблем го имам и со пресудите на други судови каде сум се обидел да пребарувам.   Одговор

Почитувани, Објавените одлуки на интернет страната на основниот суд Охрид, исто како и тие на останатите судови во РМ, се АНОНИМИЗИРАНИ, значи се отстранети личните податоци на лицата учесници во постапката, а во согласност со Законот за заштита на лични податоци (Службен весник на РМ број 7 од 2005 година, и Законот за измена и дополнување на истиот закон од Службен весник на РМ број 124 од 2010 година). Кога пребарувате со полно име и презиме или дел од нив на некој од учесниците , низ објавените одлуки на интернет страната, користејќи ја понудената форма на страната, нема да добиете резултат токму поради анонимизирањето на, во Вашиот случај, личното име и/ или презиме на еден од учесниците. За да добиете резултати, наместо со полно име и/ или презиме или дел од нив, користете ги првите (кирилични) букви од името и презимето на лицето меѓусебно одделени со точка. Пример, Вашето име и презиме би биле анонимизирани во форма : А.П.

2.  Како може да се направи увид на пресуда од 2012 година?   Одговор

Почитувани, потребно е до приемното одделение на судот да доставите барање за увид во списите на предметот во кој е донесена пресудата чиј увид ви е потребен и наведување на правниот интерес поради кој барате увид. За увидот се наплаќа и судска такса во износ од 240,00 ден. доколку предметот повеќе не е во работа.

Прва<1>Последна


Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_

Најнови вести

 • Одбележување на Европскиот ден на правда

  Новости  | 24.10.2018
  По повод Европскиот ден на правдата, Основниот суд во Охрид ги поканува граѓаните на 25 октомври, како отворен ден на судот , да остварат средби со Претседателот на судот или со лице назначено од него. [повеќе]
 • ИЗВЕСТУВАЊЕ

  Новости  | 19.10.2018
  На ден 19.10.2018 година почина Зумбуле Даути , судија при Основниот суд Охрид. Функцијата ја извршуваше од 07.07.2009 година како судија во Прекршочниот оддел. По повод смртта на судијата Зумбуле Даути ќе се одржи Комеморативна седница на ден 22.10.2018 година во 11.00 часот во просториите на Основниот суд Охрид , судница 11. [повеќе]
 • ОГЛАС ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ИЗБОР НА СУДИИ ПОРОТНИЦИ ВО ОС ОХРИД

  Соопштенија за јавност  | 16.3.2017
  О Г Л А С за пријавување на кандидати за избор на судии поротници во Основниот суд Охрид [повеќе]

Сите вести