СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Новости  |  11.12.2020
Во однос на денешната главна расправа за предметот со КОК бр. 66/17 познат како „Монструм“ ја информираме јавноста дека судот се соочи со недолично и недозволено однесување на дел од бранителите во постапката кое единствено оди на штета на обвинетите и оштетените во предметот.

Имено откако до судот беше доставено решение со кое е утврдено дека бранителот Асмир Алиспахиќ е позитивен  на вирусот Ковид – 19, а на сите расправи насоречни во претходните 40 дена беше отсутен од други причини, судот му предложи на адвокатот Насер Рауфи, кој нема спротиставена одбрана со дргите бранители да го замени отсутниот колега - адвокат. Но истото беше одбиено. Дополнително беше предложено, доколку расправата се одложи, на следната расправа судењето формално да почне од почеток, заради проток од 60 дена, само со читање на досега изведените докази, но и тој предлог наиде на несогласување и адвокатите без дозвола од судот и било какво оправдување, ја напуштија судницата.

Заради целисходност на постапката, доследно почтиување на начелото за судење во разумен рок, заштита на правата на оштетните и на обвинетите на кои им е определна мерка притвор и други мерки за обезбедување присуство, но пред се заради сензибилноста и комплексноста на предметот и барање на правда, судот донесе решенија со кои на сите обвинети, за денешната расправа им се опредлуваат бранители по службена должност, со цел судењето да продолжи без непотребни одолговлекувања. Судењето продолжи само со читање  на еден материјален доказ - известување за изработен вешт наод и мислење, а расправата ќе продолжи на 24 декември.

Ја информираме јавноста дека во услови на пандемија судот ги прави сите напори за континуитет на конкретниот судски процес и редовно и транспаретно известување на јавноста, а за денешното однесување на адвокатите судот донесе решениа со кое ги казнува согласно член 75 ст.1 ЗКП и за истото ќе ја извести и Адвокатската комора на РСМ.

Со почит Основен кривичен суд Скопје.

   


Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_