СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Соопштенија за јавност  |  21.3.2024
Основниот кривичен суд Скопје денеска го посетија средношколците од трета година – правни науки при СЕПУГС Васил Антевски – Дрен од Скопје. Учениците, заедно со дел од нивните професори имаа можност да се запознаат со начинот на работа на судот, просторните услови во судските писарници, приемното одделение, архивата, медиа центарот и судиниците како и техничката опременост на судот за аудио - визулно снимање на главните расправи и сослушување заштитен сведок.

Воедно учениците имаа средба со судијата Лидија Петровска која им ги презентираше сите предизивици и проблеми со кои се соочуваат судиите при нивното постапување и начинот на водење една кривично – правна постапка. Им беа презентирани специфични правосилни судски случаеви кои се од особено значење за судската пракса, но и соодветни за возраста на учениците, предвидените казни за одредени кривични дела како и значењето на репресијата, но и превенцијата од казнувањето.

Ваквите факултативни посети од средношколци и студенти од правните смерови се дел од заложбите на Кривичниот суд за поголема отвреност и отчетност  пред јавноста па во тој правец судот ги повикува сите заинтересирани ученици и средношколци да ја искористат понудената шанса за волонтерска или практична настава во судот како најдобар начин за практично запознавање на правната наука и судските постапки.

Со почит Основен кривичен суд Скопје.

   


Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_