СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Njoftim për opinionin  |  9 Jan 2023
Заради интерес на медиумите и невладините организации кои ја следат главната расправа за предметот со КОК бр.64/17, од обвинителството означен како „Тендери“, ја информираме јавноста дека главната расправа насроечна за утре, 10.01.2023 година, се презакажува за 16.02.2023 година, бидејќи предметот со сите списи сеуште не се вратени од надлежното Биро за судски вештачења.

Имено, заради претходно изведени два спротиставени вешти наоди, а заради доследно почитување на одредбите од ЗКП, судот на 06.04.2022 година предметот го достави на надлежно постапување во Брото за судски вештачење со наредба за изготвување на супервештачење од областа на градежништво и урбанизам. Со оглед да предметот сеуште не е вратен во судот и досега се отповикани седум насрочени расправи, а воедно судот на два наварти се има обратено до Бирото со барање за прецизирање на рок – кога наодот ќе биде изготвен, за што немаме добиено одгвор, Кривичниот суд денеска по трет пат се обрати до Биртото за судски вештачење со известување дека доколку до 31.01.2023 година предметот со сите списи и изготвениот вешт наод и мислење не биде вратен во судот, или не биде доставен образложен извештај зошто наодото сеуште не е изготвен и кога истиот ќе биде завршен, судот ќе ја искористи Законската можност за парична казна на надлежната институција согласно член 237 ст.3 од ЗКП.

За одолговлекувањето на постапката како и за сите дописи доставени до Бирот, судот ќе го извести Министерството за правда на РСМ и Судски совет на РСМ.

Бирото за судски вештачењеа, но и целокупната јавност мора да ја имаат предвид комплексноста на предметот, интерсот на медиумите и невладините организации за истиот, Уставно загрантираните права и обврси на странките во постапката и пред се начелото за судење во разумен рок кој судот е должен да го почитува, па зради тоа неможе да се дозволат дополнителни неосновани одолговлекувања на постапката.

Со почит Основен кривичен суд Скопје.

   


Kërkoni aktgjykime/aktvendime

Gjykata
Numri i lëndës
Data
_