СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Соопштенија за јавност  |  13.5.2019
Основниот суд Скопје 1 – Скопје, во однос на наводите за причините за одлагање на предметот со КОК бр. 7/18 од обвинителството означен како „Титаник“ ...

Основниот суд Скопје 1 – Скопје, во однос на наводите за причините за одлагање на предметот со КОК бр. 7/18 од обвинителството означен како „Титаник“ ја информира јавноста дека денешната расправа е одложена бидејќи до судот е доставена медицинска документација за еден од обвинетите кој бил опериран и не е во можност да присуствува на расправата.

Воедно заради здравената состојба на истиот обвинет беше одложена и претходната расправа од 08.05.2019, а одлагање на дел од досегашните расправи имало и заради  отсуство на другите обвинети. Факт е дека одлагањата не се по вина на судот, но факт е и дека заради ефикасно водење на постапката судот насрочува повеќе расправи однапред и само до крајот на овој месец насрочени се расправи на 21, 27, 29 и 30 мај.

Судот, заради ефективно водење на постастапката и доследно почитување на правата на странките упатува на член 29 од ЗКП според кој судот може да донесе решение за раздвојување на постапката за одделни обвинети и тоа само по испитување на обвинителот кога кривичната постапка се води по негово барање, а имајќи предвид дека се работи за акузаторен систем, судот постапува исклучува по предлог на Јавниот обвинител.

Со пчит Основен суд Скопје 1 – Скопје.

   


Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_