СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТ

Njoftim për opinionin  |  27 Kor 2021
Во однос на тенденциозните обиди да се дискридитира работата на Кривичниот суд и да се манипулира со официјалните информации кои судот ги објавуа, а се од интерес на јавноста и се во правец на транспарентно и отчетно работење, Кривичниот суд Скопје, уште еднаш, ја информира јавноста дека:

Предлогот на Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција за замена на мерката куќен притвор во ефективен притвор за Д.Р.- осомничен во предметот познат како „Нелегална набавка на софтвер“, од страна на Кривичниот совет е отфрлен како неоснован со оглед да со решението за продолжување на мерката – куќен притвор од 02.07.2021 година  не опстојува дополнителна мерка - Забрана за комуникација со лица опфатени со кривично правниот настан или Забрана за употреба на средства за комуникација, што е евидентно и од самото решение на Кривичниот совет достапно во прилог.

КИОК КС

Не спорно е дека токму Кривичниот совет на овој суд, по добиена жалба на Јавниот обвинител, изјавена против решение на судија на претходна постапка, на 21.04.2021, ја уважил жалбата и мерката куќен притвор ја заменил со мерка ефективен притвор. Мерката притвор од Кривичниот совет на 20.05.2021 година била продолжена за нови 30 дена, за на 04.06.2021 Апелациониот суд – Скопје да го укине решението на советот и да определи мерка – куќен притвор со дополнитечлни мерки за претпазливост. Но, на 02.07.2021, по предлог на надлежниот обвинител, од страна на Кривичниот совет, мерката куќен притвор е продолжена без дополнителни мерки за претпазливост, кое решение на советот е доставено до Јавниот обвинител и потврдено од Апелациониот суд Скопје.

Заради сето тоа, Кривичниот совет, водејќи се исклучиво по Законските одредби и ценејќи дали е прекршена определената мерка која опстојува со решение во моемнтот на поднесениот предлог, донел одлука за одбивање на предлогот.

                Со почит Основен кривичен суд Скопје.

 

   


Kërkoni aktgjykime/aktvendime

Gjykata
Numri i lëndës
Data
_