Општи податоци (надлежности и историјат) [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Општи податоци (надлежности и историјат)

НАДЛЕЖНОСТИ НА СУДСКИОТ БУЏЕТСКИ СОВЕТ

Судскиот буџетски совет ги има следниве надлежности:

  • ги утврдува критериумите и методологијата за изготвување на судскиот буџет;,
  • врши распределба на средствата од судскиот буџет на судовите и презема мерки за навремено извршување на судскиот буџет;
  • одобрува средства за нови вработувања во судовите во рамките на утврдениот судски буџет за маса на исплата на плати;
  • го назначува внатрешниот ревизор;
  • го донесува Деловникот за работа на Судскиот буџетски совет и другите внатрешни акти;
  • го изготвува годишниот извештај за извршувањето на судскиот буџет;
  • врши пренамена на намената на средствата определени во делот „Судска власт“ и
  • врши други работи предвидени со закон.

ИСТОРИЈАТ