Соопштение од 275-та седница од 12.04.2018 година [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

Соопштение од 275-та седница од 12.04.2018 година

Соопштенија за јавност  |  12.4.2018
Судскиот совет на Република Македонија известува дека на 275-та седница одржана на ден 12.04.2018 година одлучи за следното...

СООПШТЕНИЕ

         Судскиот совет на Република Македонија известува дека на 275-та седница одржана на ден 12.04.2018 година одлучи за следното:

        1. Разгледани и усвоени се годишните извештаи за работата на судовите во Република Македонија за 2017 година и тоа за: Врховен суд на Република Македонија, Виш управен суд, Управен суд, апелационо подрачје Скопје, апелационо подрачје Битола, апелационо подрачје Гостивар и апелационо подрачје Штип.

       2. Донесена е Одлука за времено упатување за вршење на судиска функција на судија Сузана Спасова од Основен суд Кочани во Основен суд Делчево, најдолго за период од 3 (три) месеци од денот на упатувањето.

       3.  Донесено е Решение за престанок на судиска функција на Виолета Тасевска, судија на Основен суд Куманово, по сопствено барање.

         Донесено е Решение за престанок на судиска функција на Биљана Спиридоновска, судија на Основен суд Куманово, поради исполнување на услови за старосна пензија.

           Формирана е Комисија за селекција на кандидати во врска со објавениот Јавен повик за упатување на судии за период од 1 (една) година во Европскиот суд за човекови права.

        По завршувањето на 275-та седница, продолжи 273-та седница под точка „7“ од Дневниот ред на која беа разгледани прибавените материјали и извештајот од извршениот увид во функционалноста на информатичкиот систем и надзор на примената на одредбите од Судскиот деловник во судовите доставен од страна на Министерството за правда.