Соопштение од 385-та седница на Судски совет на РСМ - 20.10.2021 година [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

Соопштение од 385-та седница на Судски совет на РСМ - 20.10.2021 година

Соопштенија за јавност  |  21.10.2021

 

СООПШТЕНИЕ

 

        Судскиот совет на Република Северна Македонија известува дека на 385-та седница одржана на ден 20.10.2021 година, одлучи за следното:
 

  1. Расправаше по претставките и поплаките од граѓаните и правните лица за работата на судиите, претседателите на судовите и судовите, поднесени до Судскиот совет на Република Северна Македонија и тоа:
     

-УПП.бр.334/21, 415/21, 432/21, 462/21, 474/21, 513/21, 521/21;

-УПП.бр.333/21, 491/21, 505/21, 515/21;

-УПП.бр. 503/21, 539/21, 547/21;

-УПП.бр.303/21, 421/21, 441/21 споена со 104/21, 457/21, 468/21, 476/21, 511/21;

- УПП бр.184/21, 449/21, 467/21, 506/21;

-УПП бр.271/21, 328/21, 393/21, 414/21, 426/21, 435/21, 446/21, 461/21, 472/21, 484/21, 494/21, 507/21;

-УПП бр. 500/21, 533/21;

-УПП бр. 498/21, 509/21, 520/21, 528/21;

-УПП бр. 424/21, 499/21, 517/21;

-УПП бр. 147/21, 189/21, 251/21, 254/21, 310/21, 349/21, 363/21, 373/21, 395/21, 428/21, 444/21, 452/21, 475/21, 497/21;
 

Претставките УПП бр. 188/21, 398/21, 490/21, 530/2, 234/21, 296/21, 321/21, 372/21, 455/21, 502/21 се одложени за  некоја наредна седницa.

 

  1. Поради техничка грешка во Извештајот рефериран на претходната седница направен е превид и повторно се разгледа изјавата за продолжување на мандатот на Станка Зафировска судија на Апелационен суд Скопје и се одлучи истата да се одбие како неоснована. Имајќи го предвид датумот на раѓање, судијата условите за остварување на правото на старосна пензија согласно Законот за изменување и дополнување на Законот за работните односи („Службен весник на РСМ“ бр.151/2021) ги исполнува подоцна од 30.06.2022 година. до кога може да се продолжи договорот за вработување.