Ранг листа на високообразовни установи [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

Ранг листа на високообразовни установи

Новости  |  28.12.2022

Согласно член 29 став 5 од Законот за судска служба (Сл.в. на РМ бр.43/14, 33/15, 98/15, 6/16, 198/18, 248/18 и 235/22), формалното образование на кандидатите за судски службеници од категориите Б и В се вреднува согласно со постигнатиот успех на сите циклуси на студии кои ги завршил кандидатот и од рангирањето на универзитетот според ранг-листата на домашни универзитети согласно со Законот за високото образование и ранг-листите на странските универзитети и тоа следниве: Shanghai Ranking-ARWU (Academic Ranking of World Univirsities); Times Higher Education-World University Ranking и QS World University Ranking.

               За таа цел, подолу се наведени линковите на кои се достапни ранг листите:

 

https://mon.gov.mk/page/?id=2050

http://www.shanghairanking.com/ARWU2016.html

http://www.usnews.com/education/best-global-universities/rankings?int=a27a09

http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2016?utm_source=tu_house_banners&utm_medium=web_banner#sorting=rank+region=+country=+faculty=+stars=false+search=

   


Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_