Соопштение за одржување на седница на Одделот за судење во разумен рок [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

Соопштение за одржување на седница на Одделот за судење во разумен рок

Соопштенија за јавност  |  07.12.2021
Врховниот суд на Република Северна Македонија ќе одржи електронска седница на Одделот за судење во разумен рок преку платформата ZOOM на 13.12.2021 година (понеделник), со почеток во 10,00 часот, со следниот предлог на:

Д Н Е В Е Н    Р Е Д

1. Усвојување на Записникот од седницата на Одделот за судење во разумен рок одржана на ден 25.10.2021 година.

2.  Разгледување и усвојување на Извештаите за движење на предметите во Одделот за судење во разумен рок за месеците септември и октомври 2021 година.

3.  Усогласување на постапувањето на советите во Одделот по однос на прашањето за трошоците кои се досудуваат во постапката за заштита на правото на судење во разумен рок.

4. Почеток на правно релевантен период во кривичните предмети сo осврт на  заклучоците од 09.03.2015 година и 23.12.2016 година.

5.  Спојување на предмети со поголем број на подносители

-  иницирање на барањето за спојување,

-  дали со писмо  да се бара спојување на предмет и со писмо да се врати  предметот доколку не се исполнети условите за спојување.

6. Расправа по прашањето за висината на паричните надоместоци  кои се досудуваат во Одделот за судење во разумен рок.

7. Дали да продолжи праксата, во одлуките на Врховниот суд на  Република Северна Македонија по однос на управните предмети да се врши   разграничување на времетраењето на постапката пред судовите и времетраењето на постапката пред управните органи.  

8.   Разно.

 

 

   


Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_