Конференција на Мрежата на врховни судови при Европскиот суд за човековите права [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

Конференција на Мрежата на врховни судови при Европскиот суд за човековите права

Новости  |  08.6.2023
Денеска во Европскиот суд за човековите права започна Конференцијата на Мрежата на врховни судови (SCN) при Европскиот суд за човековите права. На Конференцијата учествува и претставник од Врховниот суд на Република Северна Македонија.

Овогодинешната Конференција на Мрежата на врховни судови (SCN) при Европскиот суд за човековите права е посветена на независноста на судството и на заштитата на човековите права и основните слободи.

На денешниот настан беше истакнато значењето од континуираната соработка на врховните судови кои членуваат во Мрежата. Меѓусебната соработка е значаен придонес за солидарноста и единството за развојот на човековите права и основните слободи.

Примарната цел е воспоставување дијалог за важните прашања кои се однесуваат на владеењето на правото, судската независност, почитувањето на човековите права и градењето на судската практика во согласност со стандардите на Европскиот суд за човековите права.

На Конференцијата беше нагласено дека за независноста на судството клучен е интегритетот на судиите, но и дека во таа смисла потребно е да постои реална законска и функционална независност преку доследно почитување на принципот на поделбата на власта.

Тоа претставува суштинска одбрана од влијанијата и обидите за нарушување на интегритетот и независноста на судството, но и гаранција за применувањето на Европската конвенција за заштита на човековите права, според која секој има право на правична судска постапка и на заштита на правата и слободите признати со оваа Конвенција.

 

 

   


Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_