ЗА СУДИИТЕ [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

За судиите

Именик на судии

  За решавање на предметите од надлежност на Основниот кривичен суд Скопје ангажирани се 56 судии и тоа:

Претседател

CV на Претседател

Судија Иван Џолев

Име и презиме:
Иван Џолев
Година на избор:
26.08.2008
Област на која работи судијата:

Судиите

Судија Даниела Алексовска Стојановска

Судија Даниела Алексовска Стојановска

Име и презиме:
Даниела Алексовска Стојановска
Година на избор:
08.03.2012 година
Област на која работи судијата:
Кривична материја

Образование:

-   1998 година положен правосуден испит;

-   1995 година дипломира на Правен факултет во Скопје при Универзитет „Св.Кирил и Методиј“ - Скопје.

Работно искуство:

-    на 08.03.2012 година е избрана и ја врши функцијата судија во Основен кривичен суд Скопје;

-    од месец јули 2009 година до март 2012 година, работеше како стручен соработник на Кривичен совет

на Одделението за организиран криминал и коруоција во Основен кривичен суд Скопје;

-    од септември 2007 година до јули 2009 година работеше како стручен соработник на Кривичен совет на

Кривично одделение-Полнолетни во Основен кривичен суд Скопје;

-   од август 2005 година до септември 2007 година работеше како стручен соработник на Одделение за

извршување на санкции во Основен кривичен суд Скопје;

-    од октомври 2002 година до август 2005 година, работеше како стручен соработник во Граѓански оддел –

Парница во Основен кривичен суд Скопје;

-    од 1999 година до 2002 година, работеше како правен консултант во Правен консалтинг во Скопје;

-  од 1996 година до 1997 година,стажираше како приправник во адвокатска канцеларија

Активности:

-    Од изборот на функцијата судија во Основен кривичен суд Скопје од 2012 година, во континуитет е член

на Кривиччен совет на Кривично одделление -Полнолетни, а повремено и Претстедател на Совет.

Јазици:

-англиски и словенечки.

Судија Даниела Димовска

Судија Даниела Димовска

Име и презиме:
Даниела Димовска
Година на избор:
05.09.2016
Област на која работи судијата:
Кривична материја - Кривично полнолетни

Образование:

2018 година – Докторант на Правен факултет „Јустинијан Први“- Скопје;

2015 година- Положен завршен испит на Академија за судии и јавни обвинители;

2012 година - Магистрирано на отсекот деловно право на Правниот факултет„Јустинијан Први“- Скопје;

2012 година – Положен нотарски испит;

2011 година - Положен правосуден испит;

2007 година- Дипломирано на Правниот факултет „Јустинијан Први“- Скопје

Работно искуство:

 

  • Септември 2016 годена е избрана за судија при Основниот кривичен суд Скопје како судија на Претходна постапка во одделот Кривично полнолетни каде сеуште постапува;
  • Од 2013 до 2015 година посетува Академија за судии и јавни обвинители;
  • Во 2010 година е избрана за член на Комисијата за заштита од дискриминација;
  • Од 2006 до 2010 година ангажирана е како демонстратор по предметот трудово право на Правниот факултет „Јустинијан Први“- Скопје;
  • Од 2007 до 2013 година вработена во Собрание на Република Македонија;
  • Од 2005 до 2007 година, преку проект на НДИ Институт ангажирана е како практикант во Собранието на Република Македонија

Објавени трудови и активности:

Првенец на генерацијата 2003-2007 година на Правниот факултет Јустинијан Први“- Скопје;

Добитник на наградата „Франг Манинг“ за најдобар студент на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ за академската 2005/2006 година.

Во 2017 година завршила обука „Вовед во германското право“ организирана од Германската фондација за меѓународна соработка ИРЗ.

 

Коавтор на Прирачникот за спроведување на мерките за следење на комуникациите издаден во декември 2019 година во соработка на Академијата за судии и јавни обвинители и DCAF Женева.

Странски јазици:

Англиски

Судија Дарко Тодоровски

Судија Дарко Тодоровски

Име и презиме:
Дарко Тодоровски
Година на избор:
12.07.2012
Област на која работи судијата:
Кривична материја – организиран криминал

Образование:

Правен факултет дипломирал во Скопје во 1995 год.

Работно искуство:

Правен факултет дипломирал во Скопје во 1995 год.

На 08.04.1999 год. се вработува во Основниот Суд Скопје 1 прво како стручен припрвавник каде во 2000 год. станува стучен соработник. Во 2003 год. станува соработник-стручен соработник и со ова звање останува се до избор на судија на 12.07.2012 год.

Судија Диана Груевска Илиевска

Судија Диана Груевска Илиевска

Име и презиме:
Диана Груевска Илиевска
Година на избор:
07.02.2006
Област на која работи судијата:
Кривична материја

Судија Душан Јосифов

Судија Душан Јосифов

Име и презиме:
Душан Јосифов
Година на избор:
Област на која работи судијата:
Малолетници

Судија Елена Илиевска Јосифовиќ

Судија Елена Илиевска Јосифовиќ

Име и презиме:
Елена Илиевска Јосифовиќ
Година на избор:
07.12.2011
Област на која работи судијата:
Кривична материја

Судија Ивица Стефановски

Судија Ивица Стефановски

Име и презиме:
Ивица Стефановски
Година на избор:
26.08.2008
Област на која работи судијата:
Кривична материја

Образование:

 Правен факултет има завршено во Скопје во 2001 год

  Правосуден испит има положено во Скопје во 2003 год.

Судија Илија Трпков

Судија Илија Трпков

Име и презиме:
Илија Трпков
Година на избор:
07.12.2011
Област на која работи судијата:
Кривична материја – организиран криминал

Судија Илина Смичковска Илиевска

Судија Илина Смичковска Илиевска

Име и презиме:
Илина Смичковска Илиевска
Година на избор:
24.04.2021
Област на која работи судијата:
Прекршочна материја

Судија Имране Селмани

Судија Имране Селмани

Име и презиме:
Имране Селмани
Година на избор:
07.02.2020
Област на која работи судијата:
Организиран криминал и корупција

Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_

Најнови вести


Сите вести