Соопштение од 348--та седница на Судски совет на РСМ - 29.09.2020 и 30.09.2020 година [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
 • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
 • " end="
"]

Вести

%%
%%

Соопштение од 348--та седница на Судски совет на РСМ - 29.09.2020 и 30.09.2020 година

Соопштенија за јавност  |  30.9.2020

СООПШТЕНИЕ

                 

Судскиот совет на Република Северна Македонија известува дека на 348-та седница одржана на ден 29.09.2020 година и продолжение на 30.09.2020 година, одлучи за следното:

 1. Донесен е Заклучок при избор на судиите од Академијата за судии и јавни обвинители да се прифати рангирањето извршено од претходната Комисија.
 2. Судскиот совет на Република Северна Македонија на Собранието на Република Северна Македонија ја предложи Добрила Кацарска, судија на Основен кривичен суд – Скопје како кандидат за избор на судија на Уставниот суд на Република Северна Македонија од редот на судиите.
 3. Формирани се комисии на известители по 2 (две) поднесени барања за поведување на постапка за утврдување на одговорност на судија/претседател на суд.
 4. Донесени се одлуки по извештаите на комисиите за утврдување на одговорност на судија/претседател на суд, и тоа:
 • По една постапка за утврдување на одговорност на судија е донесена Одлука со која се запира постапката;
 • Во една постапка постапувајќи по Извештај од Комисија, Советот оцени дека е потребна доработка на предметот;
 • по 2 (две) барања за утврдување на одговорност на судија е продолжена постапката и комисиите се должни да ги приберат сите потребни информации и да изготват извештаи.
 1. Расправаше по претставките и поплаките од граѓаните и правните лица за работата на судиите, претседателите на судовите и судовите, поднесени до Судскиот совет на Република Северна Македонија и одлучи за следните претставки:
 • УПП.бр.441/19, 555/19, 565/19, 3/20, 86/20, 306/20;
 • УПП.бр.467/19, 481/19, 537/19, 47/20, 60/20, 72/20, 90/20, 120/20, 127/20, 167/20;
 • УПП.бр.506/19, 15/20, 48/20, 219/20, 248/20, 254/20, 284/20;
 • УПП.бр.193/20, 240/20, 263/20, 272/20, 283/20, 295/20, 305/20;
 • УПП.бр.303/19, 382/19, 524/19, 97/20, 164/20, 179/20, 190/20, 204/20, 225/20, 241/20;
 • УПП.бр.569/19, 153/20, 220/20, 235/20, 244/20, 255/20, 285/20, 293/20, 303/20;
 • УПП.бр.440/19, 479/19, 7/20, 17/20, 24/20, 44/20, 83/20, 115/20, 125/20, 137/20, 174/20, 197/20;
 • УПП.бр.13/20, 135/20, 146/20, 172/20, 187/20, 210/20, 221/20, 236/20, 247/20;
 • УПП.бр.814/18, 581/19, 194/20, 213/20, 230/20, 238/20, 249/20, 259/20, 269/20, 278/20.

 

Претставките: УПП.бр.551/19 и Упп.бр.170/20 се повлечени и одложени за наредна седница за претставки.