Соопштение од 454-та седница на Судскиот совет на РСМ - 13.09.2023 и 14.09.2023 година [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

Соопштение од 454-та седница на Судскиот совет на РСМ - 13.09.2023 и 14.09.2023 година

Njoftim për opinionin  |  14 Sht 2023

 

 

 

СООПШТЕНИЕ

Судскиот совет на Република Северна Македонија известува дека на 454-та седница одржана на ден 13.09.2023 година и продолжението на 14.09.2023 година го измени и дополни дневниот ред и одлучи за следното:

  1. Разгледан е Извештајот на Комисијата за  подготовка на кандидатски листи  и донесена е Одлука за објавување на Оглас за избор на 1 (еден) член на Судскиот совет на РСМ од редот на судиите од Врховниот суд на РСМ;
  •  Формирана е Комисија за подготовка на кандидатски листи во состав од: м-р Селим Адеми – претседател на Комисијата, Мери Радевска и Лорета Горгиева – членови на Комисијата;
  1. Разгледан е и усвоен Извештаjот од работната посета на Апелационен суд Штип;
  2. Разгледани се и усвоени  извештаите од работните посети на Управниот суд Скопје, Апелациониот суд Скопје, Основниот суд Куманово и Основниот суд Струмица;
  3. Донесени се одлуки во врска со донесени одлуки на Управен суд Скопје;
  4. Разгледан е и усвоен Извештајот за констатирана состојба;
  5. Формирана е Комисија на известители по поднесно барање за утврдување на одговорност на судија/претседател на суд;

Донесена е Одлука за измена на член на Комисија на известители по поднесено барање за утврдување на одговорност на судија/претседател на суд