Соопштение од 368-та седница на Судски совет на РСМ - 30.03.2021 година [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

Соопштение од 368-та седница на Судски совет на РСМ - 30.03.2021 година

Соопштенија за јавност  |  30.3.2021

 

СООПШТЕНИЕ

 

Судскиот совет на Република Северна Македонија известува дека на 368-та седница одржана на ден 30.03.2021 година одлучи за следното:

 

  1. Расправаше за корупцијата во судството и формирана е Комисија која е задолжена да изготви Акционен план за следење на корупцијата во судството со утврдување на конкретни целни групи, методи на следење, индикатори и рок на реализација.
  2. Донесени се Одлуки за престанок на судиска функција по сопствено барање на:
  • Д-р Марика Матеска судија на Врховниот суд на РСМ;
  • Меџит Шазимани судија на АС Битола.
  1. Донесена е Одлука за продолжување на постапката по едно барање за утврдување на одговорност за судија/претседател на суд.
  2. Донесена е Одлука со која се отфрли како недозволено барањето за повторување на постапката.
  3. Расправаше по претставките и поплаките од граѓаните и правните лица за работата на судиите, претседателите на судовите и судовите, поднесени до Судскиот совет на Република Северна Македонија и одлучи за следните претставки:

-Упп бр.141/21, 155/21, 166/21, 185/21, 202/21;

-Упп бр.415/20, 481/20, 507/20, 103/21, 121/21, 136/21, 148/21;

-Упп бр.200/19, 530/20, 32/21, 80/21, 120/21, 135/21, 157/21, 169/21;

-Упп бр. 451/19, 101/21, 117/21, 134/21, 153/21, 165/21, 194/21;

-Упп бр.63/21, 111/21, 125/21, 139/21, 178/21, 188/21;

-Упп бр.475/20, 81/21, 107/21, 129/21, 144/21, 160/21, 172/21;

-Упп бр.377/20, 438/20, 459/20, 73/21, 150/21, 198/21;

-Упп бр.179/21, 168/21, 133/21, 55/21, 145/21, 105/21, 118/21

-Упп бр.60/21, 137/21, 149/21, 161/21;

-Упп бр. 395/20, 477/20, 510/20, 83/21, 128/21, 132/21, 97/21, 119/21, 159/21;

-Упп бр.64/21, 112/21, 126/21, 158/21, 170/21;

-Упп бр. 42/20, 281/20, 322/20, 50/21, 86/21, 124/21.

Расправата по претставката Упп бр. 116/21 е одложена.

  1. . Разно