Правни мислења и заклучоци [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
 • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
 • " end="
"]

Правни мислења и заклучоци

Правни мислења и заклучоци 

Категорија
Опис Датум Преземање
Утврдување на висината на плата на вработените во судовите кои вршат помошно-технички работи а кои немаат статус на судски службеници
Работни односи
24.4.2017
Престанок на вработување на јавен службеник - Примена на Закон за јавен службеник
Работни односи
16.12.2016
Дозволеност на ревизија во спорови за исполнување, раскинување, поништување и ништавност на договори за доживотна издршка
Парнична постапка, Парнична постапка
16.12.2016
Застареност на побарувањето на неплатени придонеси за пензиско и инвалидско осигурување
Работни односи
26.9.2016
Определување на вредноста на предметот на спорот за надомест на штета согласно Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета
Парнична постапка, Парнична постапка, определување на вредност на предметот на спорот
26.9.2016
Надомест на штета причинета од каснување на куче скитник
Надомест на штета
04.3.2016
Надоместок за експроприрана недвижност
Експропријација
26.2.2016
Возач почетник
Услови од член 240 од законот за безбедност на сообраќајот на патиштата
26.2.2016
Надлежност за одлучување, враќање на одземени ствари, предмет на прекршок
Враќање на одземени ствари, предмет на прекршок
14.12.2015
Отстапување од судска практика
Отстапување од судска практика
11.9.2015

Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_

Најнови вести

 • С О О П Ш Т Е Н И Е

  Новости  | 25.12.2017
  Претседателот на Врховниот суд на Република Македонија Јово Вангеловски на ден 22.12.2017 година оствари средба со Н.Е. г-дин Томас Герберих, Амбасадор на Сојузна Република Германија во Република Македонија. [повеќе]
 • С О О П Ш Т Е Н И Е

  Новости  | 07.12.2017
  Претседателот на Врховниот суд на Република Македонија Јово Вангеловски на ден 06.12.2017 година оствари средба со Н.Е. г-дин Кристиан Тимоние, Амбасадор на Франција во Република Македонија. [повеќе]
 • С О О П Ш Т Е Н И Е

  Новости  | 01.12.2017
  Врховниот суд на Република Македонија донесе решение по предметот Вкж2 бр.3/2016, познат во јавноста како „Монструм“, со кое на обвинетите А.И., Ф.А., Х.А. и С.Љ. им се определени други мерки за претпазливост, и тоа забрана за напуштање на живеалиште односно престојувалиште, како и редовно јавување пред Основниот суд Скопје I Скопје два пати неделно, а обвинетите веднаш се пуштаат на слобода. [повеќе]

Сите вести