За судиите [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

За судиите

Во Основниот суд Охрид како суд со проширена надлежност работат вкупно 18 судии заедно со претседателот на судот.

Претседател

CV на Претседател

Судија Милчо Клишески

Име и презиме:
Милчо Клишески
Година на избор:
2012
Област на која работи судијата:

Образование:

Милчо Велко Клишески е роден 29.11.1966 год. во Охрид. Основно образование завршил во Пештани, а средно образование завршил во Охрид. Дипломирал на Правниот факултет во Скопје 1989 год. Правосудниот испит го положил во текот на 1992-та год. 
 

Работно искуство:

Во Основниот суд во Охрид за судија бил избран на 06.02.2008 год. при што работел на кривична материја.

Активно учествува во повеќе процеси поврзани со модернизација на судството.
За претседател на Основниот суд Охрид е избран на 08.03.2012 година, повторно реизбран во 2016 год.
Како претседател на судот го претставува судот, е претседател на кривичниот совет, одлучува по жалби согласно Законот за извршување, постапува по замолници, заверка на апостили и печати,  гаранции и прибелешки и др, одлучува по изземање на судии и се друго што е пропишано со Законот за судовите и Судскиот деловник.

Објавени трудови и активности:

 

Судиите

Судија Билјана Белевска Пројковска

Судија Билјана Белевска Пројковска

Име и презиме:
Билјана Белевска Пројковска
Година на избор:
13.09.2010
Област на која работи судијата:
Кривична област

Судија Блашка Радиноска

Судија Блашка Радиноска

Име и презиме:
Блашка Радиноска
Година на избор:
06.02.2008
Област на која работи судијата:
Граѓанска област

Судија Богоја Стрезоски

Судија Богоја Стрезоски

Име и презиме:
Богоја Стрезоски
Година на избор:
06.02.2018
Област на која работи судијата:
Граѓанска област

Судија Бојан Мартиноски

Судија Бојан Мартиноски

Име и презиме:
Бојан Мартиноски
Година на избор:
07.07.2009
Област на која работи судијата:
Кривична област

Судија Весна Кичеец

Судија Весна Кичеец

Име и презиме:
Весна Кичеец
Година на избор:
15.02.1986
Област на која работи судијата:
Кривична област

Судија Владо Дејаноски

Судија Владо Дејаноски

Име и презиме:
Владо Дејаноски
Година на избор:
11.06.1997
Област на која работи судијата:
Граѓанска област

Судија Владо Крлески

Судија Владо Крлески

Име и презиме:
Владо Крлески
Година на избор:
22.01.1987
Област на која работи судијата:
Граѓанска област

Судија Вулнет Винца

Судија Вулнет Винца

Име и презиме:
Вулнет Винца
Година на избор:
07.02.2006
Област на која работи судијата:
Граѓанска област

Судија Ефтим Попески

Судија Ефтим Попески

Име и презиме:
Ефтим Попески
Година на избор:
06.02.2008
Област на која работи судијата:
Граѓанска област

Судија Зумбуле Даути

Судија Зумбуле Даути

Име и презиме:
Зумбуле Даути
Година на избор:
07.07.2009
Област на која работи судијата:
Прекршочни предмети

Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_