Соопштение за јавност [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Вести

%%
%%

Соопштение за јавност

Соопштенија за јавност  |  21.9.2021
На 21 септември 2021 година, во просториите на Врховниот суд на Република Северна Македонија се одржа средба на Претседателот на Врховниот суд на Република Северна Македонија, судија Беса Адеми и шефот на Кабинет м-р Лидија Таневска Јадровска со претставници на Центарот за правни истражувања и анализи, г-дин Жарко Хаџи-Зафиров и г-ѓа Горица Наџинска.

На средбата се дискутираше за актуелни теми и прашања во рамките на соработката помеѓу Врховниот суд и Центарот за правни истражувања и анализи. Претседателката Адеми беше запознаена со тековните проекти на Центарот, а особено за Функционалната анализа на основните судови во Република Северна Македонија, која ќе биде презентирана во октомври 2021 година.

Присутните дискутираа за следните активности и чекори во областа на проектот Отворено судство, како дел од Глобалната иницијатива на Отворено владино партнерство за транспарентна судска власт.

Во рамките на средбата се зборуваше и за обезбедување поддршка при донесувањето на новиот Деловник за работа на Врховниот суд на Република Северна Македонија, како и за изработка и објавување на следната Збирка на судски одлуки.

   


Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_