За судиите [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

За судиите

Претседател на Основен суд Битола е Татјана Петровска.

За решавање на предмети од надлежноста на Основниот суд Битола се ангажирани 14 судии и тоа: 

Претседател

CV на Претседател

Судија Татјана Петровска

Име и презиме:
Татјана Петровска
Година на избор:
2009
Област на која работи судијата:

Образование:

- Дипломирала на Универзитетот „Св.Климент Охридски“ Битола – Правен факултет Битола, во Јуни 1986 година;

- Положила правосуден испит Октомври 2003 година;

- Прва генерација на слушатели во Академијата за судии и јавни обвинители на РМ во периодот 2007 – 2008 година, со стекнат статус на кандидат за судија, односно кандидат за јавен обвинител;

- Магистрирала на Универзитетот „Св.Климент Охридски“ Битола – Правен факултет Кичево со дисперзирани студии во Битола, со стекнат статус „Магистер по правни науки“.

Работно искуство:

- Од октомври 1989 година, до Јуни 1991 година, во Народниот Театар Битола, како Секретар;

- Од Јуни 1991 до Мај 1996 година, во БИД Мисирков“ Битола, како Секретар;

- Од Мај 1996 до Ноември 2000 година, во приватна фирма како Секретар;

- Од Септември 2002 година, до Декември 2005 година, Апелационен суд во Битола, како Судски приправник и како Стручен соработник;

- Од Мај 2006 до Октомври 2006 година, кај Извршител Жанета Пријевиќ, како Помошник извршител;

- Од Октомври 2006 до Јули 2009 година, во КПУ Затвор Битола, како Заменик директор;

- Од Јули 2009 година, до Октомври 2023 година, во Основниот суд Битола, како Судија – кривична материја;

- Од Октомври 2023 година, до денес во Основниот суд во Битола, како Претседател.

 

Објавени трудови и активности:

- Од Октомври 2006 година – две години, член во Комисијата за жалби по јавни набавки;

- Од 2015 година, до Октоври 2023 година, координатор и ментор по кривична материја во практичниот дел на слушателите на Академијата за судии и јавни обвинители

- Од 2020 година, до денес предавач по кривична материја во Академијата за судии и јавни обвинители;

- Посетила и успешно завршила голем број на курсеви и семинари на најразлични теми организирани преку Академијата за судии и јавни обвинители, Американска абасада, Италијанска амбасада, Амбасада на Шпанија, Амбасадата од Холандија, УНИЦЕФ, OSCE, UNDP, USAID, TAEX и други во рамките на функцијата судија од кривично право, право на Европска Унија, Меѓународно право и право на Европскиот суд за човекови права. Стекнати се сертификати за обучувач, предавач и ментор во Академијата за судии и јавни обвинители, голем број на сертификати за завршена обука од областа за кривичното право, вклучително за кривични дела од Кривичниот законик, кривично дело од омраза и кривични дела според Законот за правда за децата.

- Студиска посета во летната школа за судии на тема конфискација на имот и имотна корист во Варна Р. Бугарија, завршена школа во ИЛЕА – Академијата во Будимпешта Р. Унгарија, на тема спречување на корупција и борба против корупција, студиска посета на судовите во Букурешт Р. Романија, посета на школи за изучување на англиски јазик за судии и јавни обвинители.

Судиите

Судија Александар Илиевски

Судија Александар Илиевски

Име и презиме:
Александар Илиевски
Година на избор:
2012
Област на која работи судијата:
Граѓанска област

Судија Цветанка Никодиноска

Судија Цветанка Никодиноска

Име и презиме:
Цветанка Никодиноска
Година на избор:
2013
Област на која работи судијата:
Кривична област

Образование:

 

 

Работно искуство:

Родена сум на ден 04.08.1981г. во Битола каде и живеам. Омажена сум и мајка на две малолетни деца.

Избрана сум за судија во Основен Суд Битола на ден 05.06.2013г. и работам на кривична и прекршочна материја и претходна постапка, положив правосуден испит 2008г. при Министерство за правда на РМ, Скопје.

Предходно работев како адвокат во адвокатската канцеларија на Ѓорѓи Пили од Битола, а во периодот од 01.01.2010г., се до изборот на судија во Основен суд Битола, а  од 2005 година во истата канцеларија стажирав и бев адвокатски стручен соработник.

Објавени трудови и активности:

Имам присуствувано на повеќе од 90 обуки кои ги има организирано како Академијата за судии и јавни обвинители, така и друг организации од областа на кривично правната матарија, како и сите обуки за новиот ЗКП.

Судија Дејан Крстанов

Судија Дејан Крстанов

Име и презиме:
Дејан Крстанов
Година на избор:
Област на која работи судијата:
Граѓанска област

Судија Елена Журовска

Судија Елена Журовска

Име и презиме:
Елена Журовска
Година на избор:
2023
Област на која работи судијата:
Кривична област. прекршочни предмети

Судија Горан Димовски

Судија Горан Димовски

Име и презиме:
Горан Димовски
Година на избор:
2023
Област на која работи судијата:
Кривична област, прекршочни предмети

Судија Хаџо Тариќ

Судија Хаџо Тариќ

Име и презиме:
Хаџо Тариќ
Година на избор:
2010
Област на која работи судијата:
Кривична област, прекршочни предмети

Образование:

Роден сум на 16.04.1964 година во с.Житоше, Општина Долнени – Прилеп.Основно образование завршив во с.Житоше 1978 година , гимназија завршив во Крушево 1982 година, завршив Правен факултет во Битола 1987 година, , положив правосуден испит 1997 г при Министерството за правда на РМ, Скопје.

Работно искуство:

Избран сум за судија во Основен суд Битола на ден 07.12.2010 г и работам на прекршочна материја и претходна постапка.

 

Претходно работев како адвокат во сопствена адвокатска канцеларија во Прилеп, во периодот од 01.04.2001 г, се до изборот на судија во Основен суд Битола.

Објавени трудови и активности:

Имам присуствувано на повеќе од 170 обуки кои ги има организирано како Академијата за судии и јавни обвинители, така други организации од областа на кривично правната материја, како и сите обуки за новиот ЗКП.

Судија Иван Колевски

Судија Иван Колевски

Име и презиме:
Иван Колевски
Година на избор:
2023
Област на која работи судијата:

Судија Кирил Јовановски

Судија Кирил Јовановски

Име и презиме:
Кирил Јовановски
Година на избор:
2012
Област на која работи судијата:
Граѓанска област

Судија Петар Чаловски

Судија Петар Чаловски

Име и презиме:
Петар Чаловски
Година на избор:
2023
Област на која работи судијата:
Граѓанска област

Судија Ристо Сотиров

Судија Ристо Сотиров

Име и презиме:
Ристо Сотиров
Година на избор:
2010
Област на која работи судијата:

Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_

Најнови вести


Сите вести