Општи податоци (надлежности и историјат) [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
 • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
 • " end="
"]

Општи податоци (надлежности и историјат)

НАДЛЕЖНОСТИ НА СУДСКИОТ БУЏЕТСКИ СОВЕТ

Судскиот буџетски совет ги има следниве надлежности:

 • ги утврдува критериумите и методологијата за изготвување на судскиот буџет;,
 • врши распределба на средствата од судскиот буџет на судовите и презема мерки за навремено извршување на судскиот буџет;
 • одобрува средства за нови вработувања во судовите во рамките на утврдениот судски буџет за маса на исплата на плати;
 • го назначува внатрешниот ревизор;
 • го донесува Деловникот за работа на Судскиот буџетски совет и другите внатрешни акти;
 • го изготвува годишниот извештај за извршувањето на судскиот буџет;
 • врши пренамена на намената на средствата определени во делот „Судска власт“ и
 • врши други работи предвидени со закон.

ИСТОРИЈАТ

Најнови вести

 • Соопштение за 282-та седница на Судски совет на РМ - 19.07.2018 година

  Соопштенија за јавност  | 18.7.2018
  Седницата ќе се одржи на ден 19.07.2018 година (четврток) со почеток во 10,00 часот во салата на Судскиот совет на Република Македонија со следниот ... [повеќе]
 • Соопштение

  Соопштенија за јавност  | 16.7.2018
  На 16.07.2018 година во просториите на Судски совет на Република Македонија, претседателот на ССРМ Зоран Караџовски и заменик претседателот Шемседин Јусуфи остварија работна средба со делегација предводена од експертот на Совет на Европа Ѓуро Сеса по повод... [повеќе]
 • Соопштение

  Соопштенија за јавност  | 13.7.2018
  На 12.07.2018 година во кабинетот на министерката за правда претседателот на Судскиот совет на Република Македонија Зоран Караџовски оствари средба со министерката за правда проф. д-р Рената Дескоска во врска со... [повеќе]

Сите вести