Општи податоци (надлежности и историјат) [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
 • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
 • " end="
"]

Општи податоци (надлежности и историјат)

НАДЛЕЖНОСТИ НА СУДСКИОТ БУЏЕТСКИ СОВЕТ

Судскиот буџетски совет ги има следниве надлежности:

 • ги утврдува критериумите и методологијата за изготвување на судскиот буџет;,
 • врши распределба на средствата од судскиот буџет на судовите и презема мерки за навремено извршување на судскиот буџет;
 • одобрува средства за нови вработувања во судовите во рамките на утврдениот судски буџет за маса на исплата на плати;
 • го назначува внатрешниот ревизор;
 • го донесува Деловникот за работа на Судскиот буџетски совет и другите внатрешни акти;
 • го изготвува годишниот извештај за извршувањето на судскиот буџет;
 • врши пренамена на намената на средствата определени во делот „Судска власт“ и
 • врши други работи предвидени со закон.

ИСТОРИЈАТ

Најнови вести

 • Информација

  Соопштенија за јавност  | 03.12.2019
  Во рамки на проектот „Посета на Државни институции“ основното училиште “Никола Вапцаров“ од Скопје го посети Судскиот совет на Република Северна Македонија... [повеќе]
 • Соопштение за 326-та седница на Судски совет на РСМ - 13.12.2019 година

  Соопштенија за јавност  | 03.12.2019
  Судскиот совет на Република Северна Македонија ќе одржи седница на ден 13.12.2019 година (петок) со почеток во 9,30 часот во салата на Судскиот совет на Република Северна Македонија со следниот:... [повеќе]
 • Соопштение

  Соопштенија за јавност  | 02.12.2019
  Соопштение [повеќе]

Сите вести