Општи податоци (надлежности и историјат) [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="categories" start="
  • " end="
"] [Property context="current" type="content" htmlencode="false" separator="</li><li>" field="keywords" start="
  • " end="
"]

Општи податоци (надлежности и историјат)

 

Огранизацијата на работата во Вишиот управен суд според Законот за судовите (Службен весник на РМ бр. 58/06, 35/08, 150/10 и 96/19) и Законот за управните спорови (Службен весник на РСМ бр. 96/19)

Вишиот управен суд е надлежен:

  • Да решава по жалбите против одлуките на Управниот суд донесени во прв степен;
  • Да одлучува за судир на надлежности меѓу органите на Републиката, меѓу општините и Градот Скопје, меѓу општините на Градот Скопје и по споровите настанати за судир на надлежности меѓу општините и Градот Скопје и носителите на јавните овластувања, ако тоа е предвидено со закон, доколку со Уставот или законите не е предвидена поинаква заштита  
  • да врши други работи определени со закон

Пребарување одлуки

Суд
Број на предмет
Датум
_

Најнови вести


Сите вести